عبارت DOB مخفف Drive On Board به معنای درایو روی برد می باشد.
لامپ های ال ای دی برای روشن شدن به یک منبع تغذیه ی ثابت نیاز دارند که در ال ای دی DOB این منبع تغذیه حذف می شود و درایور، در برد به صورت فشرده قرار می گیرد.
DOB مخفف عبارت Drive On Board به معنای درایو روی برد می باشد. لامپ های ال ای دی برای روشن شدن به یک منبع تغذیه ی ثابت نیاز دارند که در ال ای دی DOB این منبع تغذیه حذف می شود و درایور، در برد به صورت فشرده قرار می گیرد. در ادامه به بررسی عملکرد این تکنولوژی روشنایی و تفاوت آن با ال ای دی COB و ال ای دی SMD می پردازیم.
ال ای دی DOB چیست؟
در ال ای دی های معمولی، برای روشن شدن لامپ از یک منبع تغذیه با جریان ثابت استفاده می کنند، اما در DOB منبع تغذیه حذف می شود. این حذف شدن منبع تغذیه به معنای حذف کامل آن نیست، بلکه در DOB درایور ال ای دی روی همان بردی که ال ای دی ها نصب شده اند، قرار می گیرند و فقط درایوهای خارجی حذف می شوند. لازم به ذکر است که لامپ های DOB به گونه ای طراحی شده اند که با حذف درایوهای خارجی مشکلی برای آنها ایجاد نمی شود.
نحوه عملکرد DOB چگونه است؟
DOB از نظر عملکردی به دو دستهی تک پله ای و چند پله ای تقسیم می شود که تفاوت هایی باهم دارند. در ادامه به بررسی این دو نوع DOB می پردازیم:
DOB تک پله ای
در نوع تک پله ای، جریان به صورت یک پالس مربعی از ورودی کشیده می شود. این DOB دارای پیچیدگی کمتر و قیمت ارزان تری نسبت به انواع دیگر است و از طرفی نور و مشخصات الکتریکی ضعیف تری نسبت به نوع چند پله ای خود دارد. مشخصات DOB تک پله ای عبارتند از:
- راندمان پایین
- اعوجاج هارمونیک بالای 20 درصد
- فیلیکر بیشتر (Flicker Index)
- Power Factor نزدیک 0.9
DOB چند پله ای
شکل جریان ورودی در انواع چند پله ای، شبیه موج سینوسی است. این جریان موجب بهبود عملکرد مشخصات الکتریکی و نوری آن می شود که موارد زیر از جمله مشخصات DOB چند پله ای می باشند:
- راندمان بالاتر
- اعوجاج هارمونیک 20 درصد
- فیلیکر کمتر (Flicker Index)
- Power Factor نزدیک 0.99
مزایای ال ای دی های DOB
DOB که یک تکنولوژی جدید از ال ای دی ها است، مزایای قابل توجهی نسبت به سایر تکنولوژی های LED دارد و همین مزایا باعث محبوبیت این ال ای دی ها در صنعت روشنایی شده است. برخی از مزایای DOB عبارتند از:
- از آنجایی که در DOB از خازن الکترولیت استفاده نمی شود، این ال ای دی ها از عمر طولانی برخوردار هستند.
- هزینه ی تولید DOB نسبت به سایر مدل ها کمتر است.
- نصب این ال ای دی ها بسیار راحت و آسان می باشد.
- DOB فاقد نویز الکترومغناطیس است.
معایب ال ای دی های DOB
DOB ها نیز مانند سایر تکنولوژی های روشنایی در کنار مزایایی که دارند، معایبی را نیز به همراه خواهند داشت. از جمله معایب استفاده از این ال ای دی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- راندمان نوری کم به همراه تولید حرارت زیاد
- چشمک یا سوسو زدن لامپ به دلیل وجود امواج بزرگ DC در جریان الکتریسیته
- فشار الکتریکی بالا
- اتصال و برق گرفتگی
- ضریب توان پایین
تفاوت ال ای دی COB و DOB چیست؟
ال ای دی COB و DOB دو نوع تکنولوژی روشنایی از ال ای دی هستند که تفاوت هایی باهم دارند. مهم ترین تفاوت های این دو تکنولوژی در طراحی و ساخت آنها، کیفیت محصولات، میزان روشنایی، میزان مصرف انرژی و هزینه های آنها می باشد. DOB یک تکنولوژی جدید است، اما هنوز استفاده ی زیادی از آن در صنعت نمی شود و یکی از تفاوت های مهم آن با ال ای دی COB، هزینه ی بالای آن است. در واقع تفاوت اصلی این دو تکنولوژی در درایورهایی است که در آنها مورد استفاده قرار می گیرد.
تفاوت ال ای دی SMD و DOB
در ال ای دی SMD، قطعات به صورت سطحی روی برد الکترونیکی نصب می شوند. تفاوت اصلی DOB و ال ای دی SMD در منبع تغذیه ی آنها می باشد. منبع تغذیه در ال ای دی SMD، یک ال ای دی با دایود ساطع کننده نور که به یک سطح متصل شده، می باشد، اما در DOB از یک بسته چیپ که به طور مستقیم روی برد قرار می گیرد، به عنوان منبع تغذیه استفاده می شود.
نتیجه گیری
همانطور که گفتیم ال ای دی های DOB یک تکنولوژی جدید از ال ای دی می باشند. در این نوع ال ای دی منبع تغذیه ی خارجی حذف و روی برد اصلی به صورت فشره قرار می گیرد. این ال ای دی تفاوت هایی با انواع ال ای دی های SMD و COB دارد که در این مقاله آنها را بررسی کردیم و گفتیم که اصلی ترین تفاوت آنها مربوط به منبع تغذیهی آنها می باشد.
وب سایت https://mrjelectronic.ir
روبیکا: https://rubika.ir/mrjelectronic