ابتدا توضیح مختصری در مورد اکو :
یک اکوی دیجیتال، صدایی را از ورودی دریافت کرده و آن را به اطلاعات باینری تبدیل و در حافظه خود ذخیره می کند، سپس بعد از کمی فاصله و تأخیر حافظه خود را بازخوانی می کند و آن را تبدیل به سیگنال صوتی کرده و به خروجی می فرستد. بنا بر این یکی از محورهای مهم در یک اکو فاصله و مقدار تأخیر آن است. یک اکوی مناسب برای ما ایرانی ها لا أقل باید بتواند 300 میلی ثانیه تأخیر ایجاد کند! دقت داشته باشید.
این صدای اکو در کنار صدای اصلی که به موازات اکو رد می شود، یکبار تکرار به حساب می آید. حال اگر بخواهیم صدا بیش از یک بار تکرار شود باید چه کنیم؟ خوب معلوم است! بخشی از صدا را از خروجی تأخیر یافته به سمت ورودی اکو باز می گردانیم. به نسبت به حجم صدای بازگشتی و نسبت آن با اصل صدا، تعداد تکرار تعیین می شود.
معیار دوّم یک طرح اکو نیز تعیین شد، و آن اینکه: در تکرار بالا صدای اکو طراوت خود را حفظ کند و به هم نریزد.
البته افکترها از این الگوریتم تبعیّت نمی کنند و تکرار آنها با برنامه داخلی است، نه به صورت دستی
طرح افکترهای دستگاهها انحصاری است و در بازار وجود ندارد. البته اگر مسیرتان به چین خورد می توانید سفارش بدهید تا برایتان درست کنند! البته نا امیدتان نکنم، اگر طرح افکترها را از اینترنت گیر بیاورید یا از یک دستگاه کپی بزنید می توانید آی سی آن را سفارش اینترنتی بدهید تا برایتان بفرستند
معروفترین آی سی هایی که الآن در بازار موجود هستند این آی سی ها هستند: pt23399-pt2395-pt2396-m50195
یک یک آی سی ها را با حسن و ضعفهایشان بر می شماریم:
Pt2399: این آی سی 16 پایه دارد با حافظه داخلی 44 کیلو بایت. اکوهای همراه همه از این آی سی استفاده کرده اند.
این مقدار حافظه برای تأخیر 200 میلی ثانیه مناسب است نه بیشتر.
محاسن:
1. طرح بسیار ساده بدون نیاز به آی سی جانبی و مکمّل.
2. کمترین هوا و صداهای ناخالصی در فاصله کم
3. قابلیّت تأخیر بسیار کوتاه
4. کم و زیاد شدن فاصله با یک ولوم
حسن قابل توجّه این آی سی، ضرب بالای آن است و صدای اکوی آن بی حال و بی مایه نیست.
معایب:
1. حافظه 44 کیلو برای این آی نوعی عیب به حساب می آید، چون این مقدار حافظه برای فاصله تأخیر بیش از 200 میلی ثانیه مناسب نیست.
2. بدلیل حافظه نسبتاً کم، فرکانسهای بالا به خوبی تکرار نمی شوند.
3. بدلیل پاسخ فرکانسی پایین، باید در ایزوله کردن فرکانسی طرح این آی سی در دستکاههای خیلی با کیفیت، بکوشید، وگرنه با بالا رفتن فشار فرکانسی، این آی سی از تعادل خارج می شود و فقط صدای دیستور از آن خارج می شود
Pt2395: این آی سی چهل پایه طرحی بسیار قوی برای تکرار صدا دارد. فاصله اکوی این آی سی سه حالت دارد و می تواند با دکمه کم و زیاد شود. ظاهراً دستگاههای چنگ قدیمی از این آی سی استفاده می کردند. این آی سی حافظه داخلی ندارد و به یک حافظه خارجی 256 کیلو بایت وصل می شود.
محاسن:
1. حافظه خیلی بالا و قابلیت فاصله انداختن در حد چند ثانیه!
2. پاسخ فرکانسی عالی.
3. قابلیت افزایش حافظه خارجی (ترفندی است که من اجرا کرده ام)!
در اصل طرح این آی سی قابلیت تغییر فاصله با ولوم وجود ندارد، چون با کریستال فاصله آن قفل می شود، اما سازندگان، این قابلیت را در این آی سی چاره جویی کرده اند و به نحوی آن را در این آی سی تعبیه دیده اند. (کریستال را برداشته اند و به جایش مقاومت و خازن جاسازی کرده اند، تبعات این کارشان هم همان صدای سوت زمینه است).
معایب:
1. شلوغ بودن مدار (حدّ اقل نیاز به یک آی سی 40 پایه، یک آی سی 16 پایه و یک آی سی 8 پایه) طرح این آی سی ظریف و حساس است.
2. برای این آی سی طرح ثابتی وجود ندارد و می توان گفت طرحهای رایج کنونی با طرحهای قدیم آن متفاوت است!
3. صدای این آی سی با یک صدای سوت زمینه همراه است که کمی آزار دهنده است. خلاصه اینکه صدای این آی سی ناخالصی دارد.
4. برخی بر این باورند که این آی سی در طول کار نمی تواند طراوت خود را حفظ کند و در آخر مجلس صدای آن پَخ و بی مایه می شود.
Pt2396: ظاهراً برخی دستگاههای کنونی اکو چنگ از این آی سی استفاده می کنند. این آی سی 24 پین، 48 کیلو بایت رم داخلی دارد. برای فاصله کلید سه یا چهار حالته وجود دارد، ولی به طور پیشفرض در آن امکان تنظیم فاصله با ولوم وجود ندارد این آی سی هم طرح ساده ای دارد لکن آی سی آن به سختی پیدا می شود.
صدایش را تست نکرده ام ولی ظاهراً صدای صافی داشته باشد.
M50195: دستگاههای جاسکو هنوز از این آی سی استفاده می کنند. آی سی خوبی هم هست. الگوریتمی شبیه 2395 دارد، یعنی با دو عدد آی سی جانبی کار می کند، البته این آی سی 36 پایه دارد و از جهت حجم، نصف 2395 است. رم این آی سی یک رم 64 کیلو بایت است، لکن در دستگاههای جاسکو با ترفندی این رم را ارتقا داده اند و به 128 رسانیده اند. صدای سوت زمینه در این آی سی کمتر از آی سی 2395 است. بنا بر این این آی سی از جهت کیفیت گذینه خوبی است، لکن باز برخی ضرب آن را نمی پسندند و می گویند صدای زنده ای ندارد (با اینکه صدایی شفاف و با کیفیت دارد!) مداح هنگام خواندن باید صدای اکوی خود را بشنود، به این می گوییم: زنده بودن صدای اکو، چنین پارامتری در اکوها با معیار فیدبک سنجیده می شود (احتمالاً).
این آی سی نیز به صورت پیش فرض تنها سه حالت کلیدی برای انتخاب فاصله دارد. اما در دستگاه جاسکو برای فاصله آن ولومی طراحی شده است.
وب سایت: https://mrjelectronic.ir
روبیکا: https://rubika.ir/mrjelectronic
ایتا: https://eitaa.com/mrjelectronic