آموزش

مقایسه ای میان باندها

در اینجا در نظر داریم مقایسه ای میان برخی باندهای رایج از جهات مختلف انجام بدهیم.

ابتدا ابعاد حسن یک باند را گوش زد می کنیم:

باند خوب باید رنج فرکانسی مناسبی داشته باشد، نباید صدایش گرفته باشد و مید آن پایین باشد، و نباید صدایش موجب همهمه در فضا باشد. البته اکثر باندهای (فول رنج) کیفیت مشابهی دارند.

باند خوب باید قدرت بالایی داشته باشد و در توان بالا اوّلاً نسوزد و ثانیاً کم نیاورد! بله باندهای ضعیف در قدرت بالا دیستور می کنند و صدایی گوش خراش بیرون می دهند، به بیانی با بالا رفتن قدرت (در حد 150 وات) با افت کیفیت و قدرت مواجه می شوند.

باند خوب باید در مقابل سولفات بوبین آن حفاظت شده باشد، باندهای معمولی و برخی از باندهای ایرانی خود به خود در اثر مرور زمان بر اثر سولفات سیم پیچ ها دچار افت کیفیت می شوند. از این نکته غافل نباشید.

باند بر اثر فشار زیاد هم دچار افت کیفیت می شود. باند خوب که تحمّل قدرت بالایی دارد از این جهت نیز استقامت بالاتری دارد.

اما باندها:

باند جاسکو: (200 وات) باندهای جاسکو (جاس اکو) باندهایی قوی هستند که صدایی پر حجم ارائه می دهند، مدلهای 200 وات و 400 وات این باندها که در سایز 12 اینچ ارائه می شوند، باندهایی تجربه شده و مناسب هستند. کیفیت این باند شبیه کیفیت دستگاههای آن است و کیفیتی تقریباً ایده آل است. صدایی فلت و ساده با زیر و بم قوی.

اگر از این باند به صورت خشن استفاده کنید بعد از یک سال دچار افت کیفیت می شود. برای کار در فضای باز و فشار بالا، مدل 400 وات جاسکو مناسب تر است.

باند چنگ: (مثلاً 200 وات) چنگ باندهای گوناگونی دارد، اما باند های یک کله آن (12 اینچ معمولی) باندهایی نه چندان مقاوم هستند، استفاده از این باندها برای دستگاههای قوی تنها در صورتی پیشنهاد می شود که تعداد باندها را افزایش دهید تا مجبور نشوید صدا را تا آخر زیاد کنید

زیر و بم این باندها نسبت به جاسکو چندان قوی نیست، اما صدایی باز (با مید بالا) دارند که برای خیلی¬ها دلنشین است. کیفیت این باندها هم متناسب با دستگاههای همین شرکت است.

متأسفانه اشکالی که در این باندها (و هر جنس رایجی) وجود دارد این است که هیچگاه این وسائل کیفیت اوّلیه خود در تولیدات اوّلیه را حفظ نمی کنند، یعنی اگر شما یک باند قدیمی به دست بیاورید استقامت آن از باندهای تازه ساخت به مراتب بیشتر است.

باندهای دو کله چنگ (12 اینچ+ 15 اینچ) صدایی پر تر و قوی تر دارند که برای مجالس شلوغ قابل تأیید هستند.

باند mersi:  ـ (200وات)باند مرسی باند بدی نیست، اما چیزی هم از جاسکو زیاد ندارد، برای این باندها زیاد پول ندهید.

باند b&c: (بیش از 200 وات) این باند در کلاس کاری جاسکو می باشد و در حقیقت جاسکو از او الگو برداری کرده است، البته صدایی بازتر و خشن تر دارد و مقاومت بهتری در مقابل فشار دارد.

باند مونتاربو: (بالای 400 وات) صدای این باند را با باندهای دیگر مقایسه نکرده ام، اما گویا صدایی باز و شفاف (زیر قوی با دامنه بالا) و صدایی پر (بم قوی با دامنه پایین) دارد، چنین کیفیتی بسته به دستگاهی که شما دارید می تواند کیفیتی بسیار عالی باشد. این باند مانند دستگاه آن صدایی استودیویی و بسیار لطیف دارد، باند آن فول رنج است و برای فضای باز مناسب است.

البته قیمت این باندهای خارجی نفسها را در سینه حبس می کند.

باند یاماها و الکترو وُیس (EV) و fbt و rcf : (بالای 400 وات) صدای این باندها در نگاه اوّل چندان قوی نیست، یعنی ضریب تقویتی چندان بالایی ندارند (نسبت به مونتاربو)، علّت آن هم این است که صدایی نسبتاً ساده و فلت با بم قوی دارند. اما قابلیّت کشش صدای خیلی بالا را دارند. شاید در صدای پایین صدای این باندها به اندازه جاسکو باشد، اما جاسکو قدرت تحمل 200 وات صدا را دارد و این باندها (در پایین ترین مدلهای آن) قدرت تحمّل 500 وات را دارا هستند و این یعنی صدایی جنون آور. صدایی طبیعی و ساده اما قوی. زیر و بم این باندها قوی است اما با دامنه بسیار کم، به همین خاطر صدای چندان تیزی ندارند، و این کیفیت این اجازه را به شما می دهد که هر قدر که می خواهید صدا را بالا ببرید. این باندها تشکیل یافته از ووفر و هورن هستند و به همین خاطر برای فضای باز که نیاز به صدایی تیز هست زیاد مناسب نیستند. البته می گویند صدای rcf مناسب فضای باز است و صدای fbt مناسب فضای باز و بسته هر دو.

خورده باندهای (200 وات) مثل: باند شور و باند D&D و Alto و اکثر باندهای ایرانی مثل  ntc و نوا و …  استفاده از این باندها پیشنهاد نمی شود و بسیاری از آنها صدایی گرفته دارند. این باندها را بدون تجربه قبلی خریداری نفرمایید.

متأسّفم که حسن باندهای ایرانی تنها در ارزانی آنها است. بیچاره ها تقصیری هم ندارند، چون اگر باند با کیفیت و گران تولید بکنند کسی در مقابل باندهای خارجی به آنها رغبت ندارد.

باند یزدی smd ! (بیش از 200 وات) : بله هم¬میهن ما در شهر یزد باندی تولید می کند که قابل مقایسه با باندهای خارجی است. با قیمتی در حد باند جاسکو می توانید شاهد صدای مونتاربو باشید!

باند اکتیو: باندهای اکتیو باندهایی هستند که پاور و تنظیم زیر و بم سرخود دارند. استفاده از این باندها به کسانی پیشنهاد می شود که دستگاهشان کیفیت مطلوبی ندارد (مخصوصاً در قسمت پاور) و إلا کیفیت دستگاه شما بهتر از صدای این باند است. کیفیت اولیه این باندها به حساب مداری که در آنها کار گذاری شده است، زمین تا آسمان متفاوت است و مثلاً نمونه چنگ آن صدایی به شدّت گرفته دارد. در مدل چنگ شما می توانید زیر و بم را به تناسب کمی از وسط زیادتر کنید اما در اکثر مدلهای اکتیو هرگز چنین حقی ندارید و باید زیر و بم را از دستگاه زیاد کنید.

از دیگر جاهایی که باند اکتیو مناسب است، جایی است که فاصله دستگاه تا باندها زیاد است یا مختلف است، که در آن صورت برای بالانس صدا می توانید از این باندها استفاده کنید.

برخی از منظّمها برای مانیتورینگ از باند اکتیو استفاده می کنند که البته پیشنهاد می شود برای این کار یک باند اکتیو مناسب به کار ببندید.

توجّه کنید که استفاده از باند اکتیو بر روی یک میکسر می تواند کار تنظیم را برای منظّم مشکل کند. پس بی هدف به سراغ این باندها نروید.

نیز دقّت کنید که این باندها که غالباً 15 اینچ هستند، صدای بم متمایزی دارند. پس تناسب صدای باندهای مختلفی را که در مجلس به کار گرفته اید مدّ نظر داشته باشید.

نکات:

  • سعی کنید برای هر دستگاه از باند همان دستگاه استفاده کنید: اگر شما باندی را تجربه نکرده اید، گزینه اوّل در پیش روی شما باند همان دستگاه باشد، زیرا شرکت سازنده، آن باندها را متناسب با دستگاههای خود برگزیده است. به حرف این و آن هم زیاد گوش ندهید، خیلی از افراد در درک صدای خوب و بد استعدادی ندارند و صرفاً از روی احساس حرفهایی می زنند.
  • باندهای جدید: جدیداً باندهای جدیدتری به بازار آمده که با وزن کمتر صدایی بیشتر ارائه می دهند. نیز باندهای قول پیکری در بازار موجود است که قدرت و کیفیت قابل توجّهی دارند، البته این باندها را هم با توجّه به نیازهای خود انتخاب کنید. بسیاری از این باندها صدایی گرفته دارند.
  • باندهای کوچک: باندهای کوچک 6 اینچ و 8 اینچ و باندهای خربزه ای می توانند گزینه خوبی برای مجلس شما باشند. در بین این باندها باندهای قوی و با کیفیتی یافت می شوند که رنج فرکانسی متنوّع و زیبایی را ارائه می دهند. البته در انتخاب این باندها هم وسواس داشته باشید و در مجلس خودتان به تعداد از این باندها به کار بگذارید.

حسن این باندها در این است که صدا را در مراسم متمرکز نمی کنند تا مایه اذیت عده ای باشد، بلکه تعدد باندها صدا را در مجلس به طور مساوی پخش می کند (البته با چینش صحیح باندهای بزرگ نیز می توانید این نیاز را براورده کنید).

باند خربزه ای میتسوبیشی که برای ماشین طراحی شده، باندی بسیار خوش صدا و قوی است، باند 6 اینچ لِم هم که باندی خشک است صدایی باز و قوی دارد. البته امیدوارم باند مدّ نظر را به دست بیاورید!….

  • انواع جعبه: جعبه باند در کیفیت و حجم صدای باند بسیار مؤثر است. معمولاً باند قوی نیاز به جعبه ای سنگینتر دارد، به همین خاطر است که باندهایی مثل یاماها خیلی سنگین هستند.

باندهای پلاستیکی و باندهای دو کله پرتاب صدای بیشتری دارند و برای فضای باز مناسب هستند. اما باندهای پلاستیکی به جهت وزن کم، معمولاً پاسخگوی خوبی برای صدای بم نیستند.

  • باندهای 15 اینچ: باندهای 15 اینچ از حجم بیشتری در صدای بم برخوردار هستند، اما توان پاسخگویی به صدای زیر را ندارند و به همین خاطر در کنار آنها از یک (هورن) استفاده می شود تا صدای زیر را جبران کند.

این باندها به خاطر صدای بمی که دارند، اولاً برای فضای باز مناسب نیستند، دوّماً برای فضای مرتفع هم (ظاهراً) مناسب نیستند و ایجاد همهمه می کنند.

  • باندهای 8 اهم: برخی باندهای یک کله (اکثر باندهای خارجی و قوی)، هشت اهم هستند که این باعث می شود صدای آنها در قدرت بالاتر طراوت خود را حفظ کند و افسار گسیخته نشود، البته این باندها مصرف بالاتری دارند و در نتیجه برای جایی که شما محدودیّت مصرف دارید (مثل دسته) پیشنهاد نمی شوند.

در بین باندهای شمرده شده، باند مونتاربو و الکترو ویس و باند یاماها و مرسی و برخی باندهای b&c و باند یزدی هشت اهم هستند.

 

وب سایت https://mrjelectronic.ir

روبیکا: https://rubika.ir/mrjelectronic

ایتا: https://eitaa.com/mrjelectronic

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *